CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Friday, 24 October 2008

Snow day 2008




Sebelum datang UK lagi twin dah berangan-berangan nak main salji. Abah bawa pergi Bukit Cerakah ke rumah 4 musim. Kebetulan masa kami datang tu musim sejuk, so merasalah si kembar kami salji di Malaysia.....

Sampai di UK, dengar cerita orang yang dah lama dok sini, snow biasanya turun sekitar bulan Febuari. Alamak!!!waktu tu due bersalinkan Zalifah. Minta-minta snow turun awal Febuari, merasalah mamanya juga main snow. Bukan anak je yang mengidam main snow. Abah mamanya lebih lagi rupanya.......Si kembar kami apa lagi sibuk nak beli itu ini, kasut boot untuk winter la, scarf la, slide la macam-macam lagi la......

Tunggu punya tunggu, snownya tak turun-turun. Ada pun sangat nipis dan cepat cair. Sebelum datang UK, Imaginasi aku snow tu ada sepanjang musim sejuk, dan mestila cuaca tak panas....sampai sini baru tau rupanya kita tak tau snow tu turun bila.....antara petanda snow nak turun, awan berwarna keputihan dan hujan batu, tapi tak semestinya. Sampailah waktu aku melahirkan Zalifah 15 Febuari 2008. Waktu tu dah nak masuk Spring, sebab bunga Daffodil dah berkembang. Mengikut kata orang di sini, keluarnya bunga Daffodil tanda bermulanya musim bunga, diikuti bunga tulip kemudiannya.

Snow yang ditunggu masih belum turun lagi. Sampai aku habis berpantangkan sikecil. Uh....lega rasanya. Kalau turun pun snow waktu tu tak la kempunan mamanya.......tak dapat main pun paling tidak dapat bergambar..... Sampai la di suatu hari, di pagi hari......bulan April, 6 haribulan, kebetulan waktu cuti sekolah, snow mula turun sejak malamnya sikit demi sedikit. Masa tu kami masih tinggal di rumah flat. So abah mama buka tingkap luas-luas sebab nak rakam detik-detik salji turun......maklum la first time la katakan...... Bila dah agak tebal, abah bawa angah along ke Universiti untuk main snow. Lepas tu abah balik untuk ajak mama dan Zalifah sekali bergambar di Universiti. Masa tu Cik Man, makcik mimi dan Alia pun ada sama. Keluarga pakcik shidi dan makcik Latifah pun ada. Sebenarnya snownya tak tebal pun dalan 2 ke 3 inci je. Sekali golek dah nampak rumput. Tapi jadi la.....janji merasa.....




Puas main dan bergambar depan Universiti kami pergi pula ke padang depan rumah makcik Arena dan pakcik Azman. Hajatnya nak main dengan kak Aliya, kak Athila dan Ifa, rupanya kak Syakirah, sofia dan Fuad pun ada kat situ. Kami buat juge la snowman, tapi tak real sangat......pastu main baling-baling snow.....puas la jugak main.....



ha......along penat main snow sampai tertido....


Cuaca masa tu dah semakin panas, di sebabkan nipis snow pun dah mula cair.....nak kata sejuk sangat tu tak la....tapi disebabkan Zalifah masih kecil, abah mama ajak angah along balik....Kawan-kawan semua pun nak balik..... So habis la kisah sehari bermain snow.

2 comments:

Aliya said...

makcik iza...
ade x gmbr kitorg dgn snowman? heehee
klau ade boleh send x?
aliyacherry@hotmail.co.uk
thanksss (:

nar said...

makcik iza pun tgh cari gambo tu kak, dah splitkan hari tu, rupa2 gambar winter terpecah 2, so tak tau simpan kat mana...actually cik iza pong nak masukkan gambo tu dlm blog nih...sabo ye......